Notícies

04.12.2009

"L’Ofici dels Muts", de Ma Isabel Joven, guanya el premi de narrativa Delta de dones

Guanyadora i finalista

Instants abans de lliurar els premis, la tinenta d’alcalde de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, Elena Embuena, va explicar la dificultat del jurat per escollir les guanyadores “ja que la qualitat de les cinc obres finalistes era excel·lent i altíssima”. Finalment, Ma Isabel Joven -a l'esquerra en la foto junt a la finalista-, de Sant Pol de Mar, es va endur el primer premi dotat amb 3.000 euros i la publicació de l’obra, per la novel·la L’Ofici dels Muts, “dedicada a una generació, la de la postguerra, que va callar per poder sobreviure, d’aquí el títol de llibre. També van tenir una vida molt dura. He llegit novel·les sobre la lluita antifranquista però sempre des del punt de vista polític... trobava a faltar una història on els personatges, i en aquest cas les dones, fossin persones anònimes”. Joven, que escriu des dels 15 anys i no es dedica professionalment a la literatura, reconeix que “he fet fins a cinc versions del llibre. Aquesta darrera és de la que estic més satisfeta”.

La finalista del premi Delta, dotat amb 600 euros, va ser Isabel Lizárraga, de Logronyo, per l’obra Cándida, femenino plural “una novel·la històrica, amb fets reals i personatges ficticis, que dóna veu als primers moviments feministes en l’Espanya de principis de segle”. Professora de Llengua a Logronyo Lizárraga té publicades altres obres “sobretot assajos”.

Sant Joan Despí ha estat enguany la ciutat organitzadora d’aquest certamen literari juntament amb els ajuntaments de Begues, Castelldefels, el Prat, Esplugues, Gavà, Olesa, Sant Boi, Sant Climent, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans, i el suport del Consell de Dones del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona i l’Institut Català de les Dones.

Durant l’acte, l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, va ressaltar la importància de premis com aquest “que visibilitzen la tasca creadora de les dones, moltes vegades silenciada sota pseudònims d’home o, fins i tot, sense poder publicar. La literatura no té sexe sinó sensibilitat”. En total es van presentar 21 obres, 16 de dones del Baix Llobregat.

+ notícies

© Ajuntament de Sant Joan Despí 2008 | Accessibilitat | Avís legal